Orhideele,un simbol al iubirii!



     Orhideele au fost atras dintotdeauna interesul oamenilor. Ele au fost timp de secole si sunt inca,un alt simbol al iubirii,al luxului si al frumusetii.
Familia orhideelor este formata din aproximativ 30.000 de specii, dar daca luam in considerare si hibrizii pe care ii au si dezvolta cultivatorii din toate colturile lumii, numarul orhideelor probabil ca depaseste 200.000. Orhidee se gasesc pe fiecare continent in afara de Antarctica si exista specii endemice in fiecare colt al lumii.
Orhideele sunt un simbol al purităţii, perfecţiunii şi feminităţii. Ele au fost cultivate din cele mai vechi timpuri în China, iar în secolele 18 şi 19 a început mania orhideelor şi în Europa de vest.


    In America centrala si de sud era cunoscuta "orhideea de vanilie", din care se facea o bautura energizanta la care se adauga cacao, si pe seama careia s-a pus rezistenta fizica uimitoare de care au dat dovada razboinicii incasi in lupta cu colonistii europeni. Stramosii nostri le considerau si un simbol al virilitatii si fertilitatii. Astfel, in Grecia si Orientul Mijlociu, floarea era daruita mireselor. Tot grecii sunt cei care au dat numele florii, mai precis Teophrast, in lucrarile sale.

    Chinezii, inca de pe vremea lui Confucius, numeau orhideele "plantele care au parfum regal"; o descriere foarte frumoasa a impresiei pe care ne-o lasa orhideele este facuta intr-o scriere a lui Confucius, care spune ca "placerea de a revedea, dupa o lunga absenta un prieten drag poate fi comparata cu aceea pe care o simtim cand intram intr-o camera plina de orhidee". In Evul Mediu ele constituiau unul din ingredientele de baza in remediile naturiste; un exemplu curios: era folosita de parinti pentru a decide sexul viitorului copil, astfel ca daca tatal manca o radacina mare de orhidee, copilul avea sa fie baiat. De asemenea, erau considerate a fi plante afrodisiace si astfel deveneau ingredient de baza in potiunile si vrajile de dragoste. In alte parti ale lumii, cum ar fi in Turci si Iran, unele varietati de orhidee cu proprietati halucinogene erau fumate prin narghilea, cu scopul de a declansa viziuni.

    In vise, orhideele reprezinta aspiratia interioara spre rafinament, bunatate si romantism.Poeziile lui Barbu sunt printre cele mai enigmatice poezii ale literaturii române, şi este posibil ca o astfel de interpretare să fi scăpat criticilor din lipsă de informaţii. În mit este vorba despre o ciupercă şi orhideea Calypso bulbosa. Ciuperca reprezintă omul de geniu enigmatic (poate de aici numele "Riga Crypto"), care este neînţeles şi trăieşte ascuns în "subteranul societăţii". El este considerat o fiinţa inferioară, o ciupercă, şi nu poate străluci decât printr-o floare deosebită: Calypso bulbosa, o orhidee deosebită şi misterioasă, frumoasă şi rară, care trăieşte aproape de polul nord, în condiţii de neimaginat pentru o floare. Acestă fiinţa enigmatică refuza regele ciupercilor, pentru că deşi in lumea lui el este o elită, în lumea ei el nu poate străluci. El nu reuşeşte sa se apropie de minunata floare, care trăieşte în lumea ei cu reni şi zăpadă. In final trebuie să se mulţumească cu o măselariţă, o plantă comună.

   La lectura poeziei se pot descoperi multe legături între acest mit şi povestea pe care o prezintă Ion Barbu.Probabil din cauza formei lor deosebite, orhideele au fost folosite în multe locuri pentru actele de magie, ca amulete,stalismane sau alte practici.Grammatophyllum scriptum, o specie exotică din Asia a fost folosită ca o poţiune a dragostei. Ansellia, era purtată de triburi din Africa ca talisman, pentru a alunga vise urâte şi pentru a binecuvânta căsnicia. Habenaria era purtată ca talisman de civilizaţiile din America, pentru a le da puteri mai mari de luptători . Specii de Dendrobium se foloseau în China pentru practicile de exorcism, iar în Noua Guinee o specie de Dendrobium era folosită pentru a vindeca boli misterioase. In unele părţi din Indonezia se credea că unele spirite trăiesc în plante de orhidee. In Antica Grecie se foloseau orhidee în ritualuri închinate zeiţei (zeiţa recoltei) Demeter, şi erau considerate sacre. Inteleptul Confucius vorbeşte în textele sale cu mult entuziasm despre orhidee. Civilizaţiile din America foloseau orhidee pentru a venera zeităţile, şi unele obiceiuri au fost preluate şi în formele de catolicism induse de cuceritori.
    Simbolistica - Grecii considerau ca orhideele rosii purpurii sunt hrana preferata a satirilor din cauza careia erau impinsi catre exces. Radacina acestora seamana foarte bine cu o mana cu trei sau cinci degete fapt care a dus la concluzia ca sunt un bun talisman in unele parti ale globului. Pentru poporul european orhideele rosii purpurii semnifica viata luxoasa, a bunastarii si a rafinamentului. Americanii le purtau in speranta ca aceastea sunt aducatoare de noroc.Orhideele rosii purpurii sunt considerate florile copilariei (care se pot oferi tinerelor mame) sau cadou pentru cuplurile proaspete dar si a maturitatii exprimandu-ne admiratia fata de experienta si intelepciunea celor cu o etate mai mare.Orhideele rosii sunt considerate florile copilariei. Nu de multe ori ele sunt asociate cu dragostea cuminte. Scriitorul Confucius a relatat atunci cand si-a intalnit prietenii dupa o perioada lunga de timp ca a simtit acelasi lucru ca si cand ar fi intrat intr-o incapere plina de orhidee. Astfel orhideele rosii pot reprezenta si bucuria revederii unei persoane dragi.

     Orhideele rosii simbolizeaza seductia. In anumite contexte orhideele rosii pot simboliza iubirea pricinuita de suferinta. Tot ele sunt cele care promit fericirea dar nu de fiecare data se si concretizeaza. Pot exprima admiratia si respectul indiferent ca daruim un buchet de orhidee rosii persoanei iubite sau unor cunostinte.

    Orhideele galbene sunt purtatoarele mesajului iubirii pure. In functie de ocazie ea mai poate simboliza si promisiunea celui ce o ofera de a-si proteja iubita.
Aceaste orhidee galbene scot la iveala sensibilitatea si gingasia. Ele sunt apreciate in deosebi pentru florile numeroase de dimensiuni relativ reduse organizate in inflorescente racemoase dar si pentru culorile pe care acestea le combina.Orhideea alba este asociata cu iubirea neinteresata. Ele sunt apreciate in special pentru frumusetea florilor sale de un alb impecabil. In acelasi timp orhideele albe mai pot semnifica si florile iubirii pure. De asemenea, mai poate fi considerata si simbol al iubirii efemere sau al feminitatii. Orhideele au ajuns sa fie asociate cu raritatea si cu frumusetea discreta.
    Orhideele albe transmit mesajul iubirii pure dar aceastea pot transmite diferite mesaje in functie de ocazia cu care sunt oferite si carei persoane se adreseaza. Ea este purtatoare de sentimente rafinate cum ar fi dragostea ajunsa la maturitate.
   Fara drept de apel, orhideele sunt cele mai numeroase dintre plantele cu flori si cele mai elegante. 
In prezent, in toata lumea sunt cunoscute peste 30.000 de specii de orhidee.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Dorinte

Nufarul si lotusul...simbolurile puritatii!

Dor...