Mitologie florala...



     Cu cât o floare este mai populara, cu atât ii sunt asociate mai multe superstitii si intelesuri. Trandafirul este, de departe, cel mai incarcat de semnificatii. Trandafirii sunt printre cele mai vechi flori cultivate de om, acest lucru intâmplându-se acum 5.000 de ani in gradinile imperiale din Asia. Oamenii de stiinta au descoperit „urme“ pe baza carora au presupus ca trandafirul salbatic dateaza de 35 de milioane de ani!
   Regina florilor – popoarele antice explicau frumusetea trandafirului prin originea sa divina. Grecii povestesc cum, intr-o zi, zeita Chloris a gasit din intâmplare o frumoasa nimfa moarta si a transformat-o intr-o floare. Afrodita i-a daruit frumusete. Cele trei gratii i-au oferit farmec si voiosie. Dionis i-a dat in dar nectarul sau parfumat, in timp ce Zephyrus, vântul de vest, a alungat norii de pe cer, astfel incât Apollo sa scalde floarea in lumina. La sfârsit, floarea i-a fost daruita lui Eros, protectorul iubirii, si a fost aleasa „Regina florilor“.
    Romanii aveau si ei propria varianta despre originea florii. Legenda lor o are in centru pe frumoasa Rodanthe, o femeie asaltata de foarte multi petitori. Rodanthe nu era interesata de nici unul dintre ei, dar tinerii erau atât de indragostiti de ea, incât au ajuns sa o asalteze, darâmându-i chiar si poarta casei. Aceasta intâmplare a mâniat-o chiar si pe zeita Diana, care a transformat-o pe femeie in floare, iar pe pretendenti in spini, pentru a le da o lectie.Trandafirii rosii inseamna „Te iubesc“. Putini stiu ca diferitele culori si tipuri de trandafiri pot nuanta acest mesaj. Rosu si alb impreuna inseamna unitate, rozul semnifica gratie si fragilitate, iar galbenul simbolizeaza bucuria. Un singur trandafir sugereaza simplitate.

     Unele flori au aceeasi semnificatie ca si trandafirul: crizantemele, lalelele si garoafele rosii transmit acelasi mesaj. Margareta va aduce un omagiu frumusetii persoanei care o primeste, in timp ce eleganta cala omagiaza frumusetea iesita din comun. Nu puteti trimite o creanga de liliac decât o data, pentru ca aceasta floare simbolizeaza prima iubire. Violetele simbolizeaza afectiunea.
   Petunia simbolizeaza mânia si resentimentele. Floarea-soarelui semnifica aroganta si chiar false aparente. Cactusul da impresia de intimidare, dar trimite un mesaj mai profund, de caldura sufleteasca. Busuiocul transmite cel mai dur mesaj: ura.




Trandafirul in istorie
    Trandafirul este mentionat pentru prima oara intr-o insemnare sumeriana straveche. Textul spune ca un mic numar de arbusti a fost adusi de Regele akkadian Sargon I, dintr-o expeditie militara intreprinsa dincolo de Tigru, si plantati in gradina .
Responsabil cu aducerea trandafirului in Europa se pare ca este Alexandru cel Mare, care, dupa un razboi in Persia, a adus cu el nenumarate comori, printre care si trandafirul. Herodot este insa de parere ca nu Alexandru cel Mare, ci Midas, regele mitic, a adus floarea pe pamant grecesc.
Oricum, asiaticii au realizat primele incrucisari. Confucius scrie ca imparatul Chinei avea peste 600 de carti despre trandafiri, pentru a sti cum sa-si ingrijeasca florile preferate.
    In Evul Mediu crestin, cea mai cunoscuta utilizare a trandafirului a fost aceea creata de Papa Leon al IX-lea, in secolul al XI-lea: el a initiat ceremonia trandafirului auriu, trimis anual unui monarh european ca semn al stimei si rasplata a faptelor apreciate de Sfanta biserica.
Culoarea trandafirilor este diversa, de la alb la roz, galben, oranj pana la tonuri infinite de rosu si violet intunecat, apropiindu-se uneori de negru. Dar nu numai coloritul si aspectul fac din trandafir o floare atat de apreciata, ci si mirosul lui, atat de special incat majoritatea parfumurilor fabricate au in compozitia lor si esenta de trandafir. 
    Exista totusi si trandafiri lipsiti de miros, unii mirosind chiar urat. E greu de descries dezamagirea unui mare si pasionat crescator de trandafiri la descoperirea ca mirosul plantelor nu este nici pe departe creat pentru a desfata simturile omenesti, ci pentru a atrage insectele polenizatoare, el fiind astfel incat sa le placa lor, sa le atraga pe ele, pe insecte si nu pe oameni.
Mirosul, un amestec de alcool, zahar si enzime provine, din cloroplastele si din structurile partilor verzi ale plantei care, in prezenta clorofilei si folosind lumina soarelui, elaboreaza ( din apa, dioxid de carbon si saruri minerale ) substantele organice, hrana plantei. 
    Astfel, in functie de vreme, parfumul trandafirilor este slab in zilele mai reci si puternic in zilele calde si insorite cand, dimpotriva, procesul de fotosinteza inregistreaza cote maxime.
Nobili si delicati, trandafirii se vand anual numai in America de Nord in numar de peste 20 de milioane ca flori taiate si de doua ori mai multi ca flori de gradina. Cultivati in sere, trandafirii au nevoie de udari zilnice pentru a se evita compromiterea petalelor. Trandafirii au de asemenea nevoie de o ingrijire speciala, frumusetea nefolosindu-le la nimic in fata daunatorilor, ei fiind frecvent atacati de ciuperci si diferiti alti paraziti.
Trandafirii se planteaza in lunile august si septembrie in sol fertile si bogat in humus si umiditate. 
   Arbustii de trandafir sunt rezistenti la inghet, aspectul lor fiind unul rustic se seducator.Timp de peste 5.000 de ani, Persia si China au fost habitatul de origine al trandafirilor, al florilor cu parfum dulce si imbietor. Li se spunea Avestan-Vaedha in limbile europene, in timp ce in limba moderna persana trandafirul se numea Vard, Wrodon in greaca si Rhodian in greaca etrusca. In secolul al VII-lea trandafirii au fost cunoscuti si in Europa, unde in limba Latina derivatul Rosa devine Rose.
    Cutivatorii europeni s-au straduit ani la rand sa creeze trandafiri cu parfumul celor stravechi asiatici, trandafirii moderni, cultivate in Anglia si Franta, fiind diferiti.
Acum exista in lume peste 30.000 de varietati de trandafiri si o multime de legende, dintre care una veche persana povesteste ca trandafirul rosu a fost atat de alb si stralucitor la inceput ca o privighetoare s-a indragostit de el. Din prea multa dragoste, privighetoarea l-a strans asa de tare la piaptul sau incat spinii i-au zgariat trupul. Sangele privighetorii ranite a transformat trandafirul alb intr-unul rosu.


    Dintotdeauna oamenii au avut o mare pasiune pentru trandafiri. Astfel, podelele palatului cleopatrei erau pavate cu petale de trandafiri, iar marele intelept Confucius avea peste 600 de carti despre cum se ingrijesc trandafirii. In piesele sale, Shakespeare face mai mult de 50 de referiri la trandafiri.


   Cel mai batran trandafir din lume, inca mai infloreste pe peretele Catedralei Hildesheim din Germania. Dar insusi trandafirul este o legenda! Se spune ca pe timpul Imperiului Roman, Rhodante, o fecioara despre a carei frumusete se dusese vestea, era atat de asaltata de petitori incat aceasta, obosita si exasperata de insistentele lor, a fost nevoita sa se refugieze in templul prietenei sale, Diana. 
    Dar, cand a vazut multimea de tineri luandu-I cu asalt portile templului, cautand-o peg raga lor Rhodante, a devenit atat de invidioasa, incat si-a transformat prietena intr-un trandafir si pe admiratorii ei in spini.

Varsta trandafirilor se pierde in negura vremurilor. Arheologii au descoperit inscriptii vechi gasite excavand templele Un din Irak, in care se pomeneste ceva care se refera la un transport de apa de trandafiri pentru sultanul Bagdadului.      Acesta folosea cel putin 30.000 de vase cu apa de trandafiri pe an, pentru ca intregul sau palat, heremul sau si peste tot in camerele lui sa miroasa frumos.
Trandafirul ca simbol
Aceasta floare delicata este considerat a fi cel mai expresiv simbol al iubirii, exprimand toate posibilele nuante pe care le poate lua sentimentul de dragoste: pasiune, suferinta, gelozie, etc.
    Demult, in Italia, trandafirul era "floarea carerilor in casatorie": indragostitul presara in fata casei iubitei sale petale de flori, iar daca a doua zi erau maturate, atunci declaratia era respinsa; daca insa petalele se gaseau tot acolo, nu mai ramanea decat sa se hotarasca ziua logodnei.
In acelasi timp, trandafirul mai inseamna si iubire tragica, despartire:
- in Antichitate, trandafirul era floarea funerara a femeilor; pe mormintele sotiilor, romanii asezau flori zdrobite, simbol al inimii indurerate;
- tot la romani exista o sarbatoare a intregii comunitati in care se celebra ziua stramosilor - sarbatoarea purta numele de Rosalia, pentru ca trandafirul era floarea spiritelor; de la aceasta sarbatoare vine numele romanesc al Rusaliilor.
     In afara de romani, si grecii, egiptenii si celtii cunosteau semnigicatia funerara a florii. La celti, un arbust de trandafri alb, sadit pe mormantul celor dragi, simboliza pacea si fericirea in lumea de dincolo.
Biserica a acceptat cu greu trandafirul printre simbolurile crestine, din cauza folosirii ei in cadrul ritualurilor pagane, mai ales la celebrarea zeilor dragostei. Datorita spinilor sai, trandafirul a devenit un simbol al patimilot lui Iisus, astfel ca trandafirul rosu semnifica martiriul. 
   Sfanta Maria este numita de catre catolici ROSA MYSTICA, si multi sfinti sunt infatisati in iconografia crestina catolica purtand flori de trandafiri in maini sau pe cap, in forma de coroana. In plus, statuile unor sfinti sunt impodobite cu ghirlande de trandafiri in zile de sarbatoare.
   Printre alte numeroase simboluri ale florii, mai exista o semnificatie destul de ciudata - confidentialitate, secret, tacere -, care dateaza din epoca romana si care isi trage insemnatatea din evenimente reale: banchetele romane, care erau un bun pretext pentru intruniri politice cu caracter secret si unde se puneau la cale aliante si comploturi. 
   La aceste banchete, trandafirul juca un rol important: petale de trandafir erau raspandite peste tot, in havuzuri curgea apa de roze si toti invitatii se impodobeau cu trandafiri. Existau camere secrete pentru intruniri politice care erau si ele pline de roze. Tot ce se discuta aici avea un caracter confidential, de unde sintagma "sub rosa" (sub trandafiri), cu inteles de TAINA.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Dorinte

Nufarul si lotusul...simbolurile puritatii!

Dor...